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Os 6 melhores vinhos do Brasil segundo Steven Spurrier

10/08/2015::Daniel Chaves

O famoso crítico inglês Steven Spurrier publicou na Decanter os seis melhores vinhos brasileiros por ele avaliados.

O primeiro foi o Cave Geisse Brut 1998 que, mostrando riqueza, complexidade e bela textura, mereceu nada menos do que 95 pontos. Dois Merlots aparecem na sequência, com 93 pontos, comprovando o potencial desta casta por aqui.  O Grande Vindima 2005 da Lidio Carraro é destacado pelo nariz estilo Pomerol, com cassis, especiarias e chocolate. Na boca, segundo o crítico, mostra-se cheio, carnudo, e ainda, elegante e firme. Para ele o DNA 99 2008 tem o palato rico, madeira integrada mostrando textura voluptuosa e taninos elegantes.

 Seguem as notas originais em inglês:

 

1) Cave Geisse Brut, Pinto Bandeira, Serra Gaucha 1998: "A 70% Chardonnay/30% Pinot Noir blend in magnum. Fine, full gold colour; bready, honeyed and rich on the nose; very rich and complex on the palate. Beautifully textured and mature". 95 ptos. Drink: 2013–2015

 

 

 

2) Lidio Carraro, Grande Vindima Merlot, Encruzilhada do Sul 2005: "Fine deep red with mature rim, very Merlot/ Pomerol nose with cassis, spice and chocolate. Rich on the palate; full, fleshy yet elegant and firm. Very good indeed." 93 ptos. Drink: 2013–2015

 

 

 

3) Pizzato DNA99, Vale dos Vinhedos 2008: "Superb black-purple-red, a nose of dark summer fruits and lovely natural richness on the palate. Oak blended to show voluptuous texture, and elegant tannins" 93 ptos. Drink: 2013–2018

 

 

 

4) Lidio Carraro, Dádivas Pinot Noir, Encruzilhada do Sul 2012: "Deep with purple rim, lovely black cherries, Pinot on the nose, lovely texture and fruit on the palate. Good energy and depth" 91 ptos. Drink: 2013–2018

 

 

5) Miolo Sesmarias, Campanha 2008: "Miolo Sesmarias is a blend of Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Tannat and Tempranillo aged for two years in new French oak and bottled without fining or filtration. Deep purple-red, great depth of fruit with spice, black chocolate and lots of grip. Tannins still there but the fruit dominates. Has a great future". 91 ptos. Drink: 2013–2018

 

 

 

6) Casa Valduga Raizes Cabernet Franc, Campanha 2010: "Also from Campanha, this has a good deep colour, very good red-fruit nose and is crunchy and fresh on the palate. The oak (50% French, 50% American) is well blended in. Nicely extracted with some elegance". 88 ptos. Drink: 2013–2015






 

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